martes, 22 de marzo de 2011

80 anys del cremallera de Núria

El tren cremallera de Núria celebra aquesta setmana el seu vuitantè aniversari. Es va inaugurar el 1931, i al llarg de la seva existència ha transportat personatges il.lustres, com els redactors de l'Estatut del 1932. El tren de Núria supera un desnivell de més de mil metres i una distancia de 12,5 km., 7 dels quals es fan pel sistema de cremallera. És molt interessant visitar el museu que hi ha a l'estació de Ribes-centre per conèixer la història d'aquest mitjà de transport. Fins a la seva construcció, els pelegrins que anaven al santuari o els excursionistes que visitaven la vall de Núria havien de pujar a peu per l'antic camí que encara s'utilitza en l'actualitat. Una bona experiència és pujar en el cremallera i fer el descens per l'antic camí de Núria, que està marcat amb els senyals blancs i vermells dels senders de gran recorregut (GR) perquè forma part de la Travessia Transpirinenca o GR-11. A Núria només s'hi pot accedir en tren o a peu, i això ha fet possible conservar el medi ambient de la zona, que ofereix uns paisatges impressionants.

El tren cremallera de Núria cumple esta semana 80 años. Fue el segundo cremallera de España después del de Montserrat y a lo largo de su existencia ha transportado a personajes ilustres, como los redactores del Estatuto de 1932. El tren de Nuria supera un desnivel de más de mil metros y una distancia de 12,5km. , 7 de los cuales están dotados con el sistema de cremallera. Es muy interesante visitar el museo que hay en la estación de Ribes-centro para conocer la historia de este medio de transporte. Hasta su construcción, los peregrinos que iban al santuario y los excursionistas que visitaban el valle de Nuria tenían que subir a pie por el antiguo camino que aún se utiliza en la actualidad. Una buena experiencia es subir en el cremallera y hacer el descenso por el antiguo camino de Nuria, marcado con las señales blancas y rojas de los senderos de gran recorrido (GR) porque forma parte de la Travesía Transpirenaica o GR-11. El hecho de que sólo se pueda subir al valle a pie o en cremallera ha preservado el medio ambiente de la zona, que ofrece un entorno incomparable.

Vall de Núria is located in the Eastern Pyrenees. It has a wonderful landscape, and the environment has been preserved because you can only get there walking or by train. This week the rack train is celebrating its 80th birthday. It covers a distance of 12,5 km. and takes you up an incline of over 1000 metres. A great experience is to go up using the train and walk the way back.