jueves, 30 de julio de 2009

Conclusions trekking Landmannalaugar

Altament recomanable, per la bellesa i varietat dels paisatges. No es necessiten gaire dies (4 per a la ruta tradicional i 5 o 6 afegint l'ampliació a Skógafoss, amb un total de 80 km.), i el nivell és accessible per a totes les persones mínimament acostumades a caminar. L'unic tram més muntanyenc i amb més desnivell és el que porta al refugi Fimmvörduháls. De fet, ens sorprendrà que les etapes són força curtes, d'uns 12 km. quan en molts altres trekking són com a mínim d'uns 20 km. En aquest cas s'ha de tenir en compte que els refugis són relativament a prop uns dels altres perquè les condicions meteorològiques poden fer que una caminada fàcil és converteixi en una complicada travessia enmig de la boira, la pluja i el vent. Els refugis s'han de reservar amb molta antel.lació i són molt bàsics, amb habitacios compartides de lliteres individuals o dobles. Hi ha una cuina d'ús lliure, però no tenen bar ni restaurant. Només al començament i al final (Landmannalaugar, Thorsmörk i Skógafoss) podem comprar alguna cosa de menjar, però hi trobarem molts pocs productes. Els lavabos estan fora del refugi, i exceptuant Hrafnttinnusker i Fimmvörduháls, tots tenen dutxes amb aigua calenta de pagament. També es pot acampar però només en les zones d'acampada fora dels refugis, i sense dret a utilitzar la cuina del refugi. Per tant, s'ha de portar fornell. Davant de les dificutats d'infrastructura que presenta el trekking, una opció es fer-ho amb una agència. D'aquesta manera, anirem carregats amb tota la roba i el sac de dormir, però ens estalviarem la tenda i tindrem assegurat llit i menjar als refugis. Hi ha una agència molt especialitzada en Islàndia i altres zones polars.

Llibres y guies
Islàndia, l'illa secreta. Ed. Brau (2005)
Islandia Lonely Planet
Islandia, guía básica para descubrir el país ECOS Travel Books (2011)
- Ebook Islandia, guía básica para descubrir el país ECOS Travel Books (2013)


Muy recomendable por la belleza y variedad del paisaje. Es un trekking corto (4 días la ruta tradicional y 5 o 6 sumando la ampliación a Skógafoss, con un total de 80 km.) y el nivel es accesible para todas las personas mínimamente acostumbradas a caminar. Sólo el tramo hasta Fimmvörduháls es más montañero y con un desnivel considerable. Nos sorprenderá que las etapas son cortas (unos 12 km.) cuando en muchos otros trekking siempre están por encima de los 20 km. Ésto es debido a que las condiciciones meteorológicas pueden convertir un paseo a priori fácil en una complicada travesía enmedio de la lluvia, la niebla y el viento. Los refugios se han de resevar con mucha antelación y son muy básicos, con habitaciones compartidas de literas de una o dos plazas. Hay cocina de uso libre pero no tienen ni bar ni restaurante, y sólo se puede comprar algo de comida en Landmannalaugar, Thorsmörk y Skógafoss. Los lavabos están siempre fuera, y todos los refugios, excepto Hrafnttinnusker y Fimmvörduháls, tienen duchas con agua caliente de pago. Se puede acampar, pero sólo en las zonas de acampada fuera de los refugios, y sin poder utilizar la cocina. Ante las dificutades de infraestrutura de este trekking, tenemos la opción de hacerlo con alguna agencia. Cargaremos con el saco y todas nuestras pertenencias, pero al menos nos ahorraremos la tienda, la comida y el hornillo. Existe una agencia muy especializada en Islandia y otras zonas polares.

Libros y guías
La isla secreta. Un recorrido por Islandia Ediciones B (2002)
Islandia Lonely Planet
Islandia, guía básica para descubrir el país ECOS Travel Books (2011)
- Ebook Islandia, guía básica para descubrir el país ECOS Travel Books (2013)


Landmannalaugar trekking: conclusions

Highly recommended for the its beauty and diversity. It's not a long trekking (4 days for the traditional route and 5-6 days if we go to Skógafoss; total distance 80 km.). Level is accessible for all persons used to walk, and the only part more complicated is the one leading to Fimmvörduháls refuge. Distance between refuges is shorter than in other trekkings, but that's because meteorological conditions. An easy path can become a problem with strong rain, mist and wind. Refuge are very basic ans simple, with shared roooms and a free use kitchen. Reservations have to be made a lot of time in advance. Bathrooms are outside, and all of them, except Hrafnttinnusker and Fimmvörduháls, have showers where you pay for hot water. It's possible to camp, but only in the allowed areas, and not using the refuge kitchen. You can buy some food in Landmannalaugar, Thorsmörk and Skógafoss, but you won't find many products.


   

dossarrios@gmail.com

6 comentarios:

  1. Hola amigos:
    me surgen dos dudas:
    - hablais de unas agencias que te solucionan la comida del viaje. Recordais alguna referencia concreta? - la segunda. Son necesarios los crampones en algún punto del recorrido? Gracias por vuestra ayuda.
    Jesus

    ResponderEliminar
  2. Hola Jesús! Primero, el tema de la comida y el alojamiento. Nosotros quisimos hacer el trekking por libre, pero a menos que reserves con muchísima antelación, te encuentras que todos los refugios del trekking están ya completos. La otra opción es llevarte una tienda, porque hay zonas de acampada al lado de los refugios, pero el problema es que hace frío y, sobretodo, que llueve bastante, por lo que ir con la tienda mojada, sin poderla secar, es un engorro por decirlo finamente. Resultado: al final hicimos la ruta con una agencia que se llama Tierras Polares. Son grupos pequeños, unas 8 personas, y ellos ya tienen desde hace tiempo cogidas las reservas de los refugios. En cuanto a la comida, la agencia tiene unos bidones en cada refugio donde guarda su comida. La carga la repartíamos entre todos los del grupo y cocinábamos entre todos en las cocinas de los refugios. En cuanto al tema de los crampones, nosotros no llevamos, nadie del grupo porque la agencia tampoco los consideraba necesarios, y además ya llevas bastante peso, pero no está de más. En lo que es el trekking estricto, realmente no nos hicieron falta, pero esta agencia hace una extensión de una etapa por un glaciar y hubo algún paso más complicadillo. Cualquier otra duda, aquí estamos! Un saludo
    Marta y Dani

    ResponderEliminar
  3. Hola Daniel i Marta, una pregunta. Estem mirant de realitzar el trekking per lliure, amb tenda. Nosaltres varem fer la volta a la illa fa dos anys i ens vàrem quedar amb les ganes de fer algo d'aquesta caminada, per això tornem. La volem de fer desde Landmannalaugar fins a Skógafoss. Tema menjar he llegit que ens alguns llocs pots comprar un cafe amb llet, i alguna pasta, pero no a tots els refugis. Aigua fa falta porta per tots els dies, o les del refugi es pot veure. La volem fer amb tenda, suposem que ens ploura i farà vent, però fa dos anys vem estar 15 dies i només ens va ploure a la capital i un dia als fiords del nordest. A veure si tenim sort. Si ens poguessiu contestar lo de l'aigua, ens faries un favor,

    Merci per tot.

    Ferran

    ResponderEliminar
  4. Hola Ferran! Nosaltres vam fer el mateix recorregut, des de Landmannalaugar fins a Skógafoss. En el nostre cas, va ser organitat. Ens vam decidir molt tard i els refugis ja no tenien places. Amb la tenda està molt bé pel tema de la llibertat que et dóna, el problema és el que dius tu, el temps. No tant que et plogui de tant en tant, sinó que no et dóni temps de secar la tenda ni la roba que portes, i al final acabes amb tot mullat tot el dia. És el risc que hi ha, per això al final vam optar pels refugis. Per sort, ho vam fer amb una agència que porta grups molt petits, màxim 8, i al final és com si ho fessis amb amics. El guia tenia uns contenidors amb menjar enllaunat a cada refugi, però les coses fresques les havíem de portar nosaltres, repartint el pes entre el grup, i cuinar i rentar els plats entre tots. Recordo que els refugis tenien aigua potable i que l'agafàvem de la cuina. Suposo que la gent que està a les zones d'acampada té accés a l'aigua (a l'ús de la cuina crec recordar que no, però això ho hauries de confirmar). Potser una bona idea és que porteu també pastilles potabilitzadores, per si haguessiu d'agafar aigua de rius. No ocupen i mai estan de més. Per la resta, és el que dius tu, rels refugis no són com els d'aquí, en la majoria no venien res, com a molt un cafè...Eren unes quantes lliteres al voltant d'una taula, una cuina, i els lavabos fora, i ja està. Si aneu per lliure haureu de portar tot el menjar. Espero haver-te ajudat, qualsevol altre cosa, aquí estem!
    Marta i Dani

    ResponderEliminar
  5. Merci per contestar tant ràpid. Si ens surt algun dubte, ja sé on preguntar. Per cert, grampons fan falta?

    ResponderEliminar
  6. Hola de nou, Ferran! Nosaltres no vam fer servir grampons. Molta gent que surt de Landmannalaugar acaba el trekking a Thorsmörk, on hi ha un refugi més complet i autobusos de tornada. Vosaltres ja em vas comentar que voleu seguir fins a Skógafoss. A Thorsmörk comença l'etapa més dura del trekking, que és la que porta a Fimmvörduhals. És l'etapa que és més de muntanya, perquè té un desnivell important i sí que s'han de creuar geleres. Però com que només és una etapa, jo per una no crec que calguin grampons. En el nostre grup ningú en portava i el guia tampoc ho va recomanar. Recordo que la gent del grup que havia fet menys muntanya anava una mica acollonida, però si vas clavant la punta de la bota a la neu es pujava bé. I si porteu bastons doncs millor encara.

    ResponderEliminar