martes, 14 de agosto de 2012

La Transpirinenca (GR-11): Pirineu de Girona

Del mar a l'alta muntanya

La Travessia Transpirinenca o sender de Gran Recorregut GR-11 és una ruta de 800 km. que travessa la serralada d'un mar a l'altre. Per celebrar les 100 entrades del nostre blog us volem oferir aquesta petita guia, que d'una manera més àmplia trobareu en el llibre "Els Pirineus de cap a cap: 50 etapes. La Transpirinenca (GR-11)". Si fem la ruta d'est a oest, la primera part de la travessia ens portarà des del paisatge agrest del Cap de Creus als gairebé dos mil metres d'altura de la Vall de Núria, segurament l'indret més emblemàtic del Pirineu de Girona. Aquest és, sens dubte, un dels principals al.licients del primer tram del GR-11: ser capaços de recórrer, només amb l'ajut dels nostres peus, la distància que separa el blau profund de la Costa Brava dels estanys on s'enmirallen els imponents cims de la Cerdanya, que ens acompanyaran en l'última etapa abans d'arribar a Andorra.


Etapa 1: Cap de Creus- El Port de la Selva (15 km. 4 h i 15 min.) Etapa sense dificultats que ens permet gaudir de la bellesa d'aquest paratge protegit. La tradició mana baixar a tocar l'aigua del mar, un gest que repetirem quan arribem al Cap d'Higuer, al final de la nostra ruta.

Etapa 2: El Port de la Selva- Vilamaniscle (21 km. 5 h i 15 min.) El punt més destacat d'aquesta etapa és el monestir de Sant Pere de Rodes, obra cabdal del romànic català que ens ofereix unes vistes incomparables de la costa. Això sí, per arribar-hi haurem de superar un desnivell de 500 metres.


Etapa 3: Vilamaniscle- Requesens (28,5 km. 7 h i 30 min.) Alzines sureres, dòlmens i  menhirs seran els nostres acompanyants en aquesta caminada per la serra de l'Albera. Una etapa llarga que ens porta des del monestir de Sant Quirze de Colera fins al castell de Requesens, un veritable escenari de pel.lícula.


Etapa 4: Requesens- La Vajol (20 km. 6 h i 30 min) Aquesta és una de les etapes del GR-11 que ens obliga a tornar a la "civilització", perquè haurem de travessar La Jonquera i l'autopista. L'incendi d'aquest estiu ha destruït part dels boscos de la zona, però gràcies a l'encarregat del GR-11 en el tram Cap de Creus- La Vajol, les marques del sender ja han estat repintades.


Etapa 5: La Vajol- Albanyà (25 km. 6 h i 45 min.) El mirador de l'Empordà i la Mina d'en Negrín són algunes de les fites en la primera part d'aquesta etapa que, després de deixar enrere Maçanet de Cabrenys i la seva maça d'en Rotllà, ens condueix a Albanyà, als peus del Bassegoda, ja a punt d'entrar a l'Alta Garrotxa.

Etapa 6: Albanyà- Sant Aniol d'Aguja (16 km. 6 h i 10 min.). Ja hem  superat la barrera dels 100 km. des que vam sortir del Cap de Creus i ara el paisatge ha canviat radicalment. Tot és molt més verd i humid, i per primera vegada superem els mil metres d'altura amb l'ascensió al coll del Bassegoda. Ja som a la Garrotxa, "terra aspra, trencada i de mala petja".


Etapa 7: Sant Aniol d'Aguja- Beget (14,6 km. 4 h i 30 min.) Beget és un dels pobles més bells de la Transpirinenca. Per arribar-hi caminarem per l'orografia agresta de la Garrotxa que ens obsequiarà amb algunes vistes vertiginoses. El cansament es farà notar, però el paisatge i el final d'etapa es mereixen tots els esforços.

Etapa 8: Beget- Setcases (22,8 km. 6 h i 20 min.) Semblava impossible quan vam començar a caminar al costat del mar, però l'alta muntanya ja es aquí. En aquesta etapa ens acostarem als dos mil metres i trepitjarem els primers prats alpins. Serà una caminada dura, de pujada constant amb un fort desnivell que ens portarà fins a Setcases després d'un pronunciat descens.


Etapa 9: Setcases- Núria (20 km. 6 h i 30 min.) Una de les etapes més memorables del GR-11 per la panoràmica immillorable que ens ofereix d'un vessant i l'altre dels Pirineus. Després de passar pel refugi d'Ulldeter, la cresta que recorrerem ens regalarà unes vistes extraordinàries dels estanys de Carançà. L'arribada al final d'etapa, el santuari de Núria, també es d'aquelles que fan història.


Etapa 10: Núria- Planoles (18 km. 5h i 45 min.) El GR-11 ens porta fins a Queralbs seguint en bona part el Camí Vell, l'antic sender que durant segles van utilitzar els pelegrins que pujaven al Santuari de Núria. La jornada acaba a Planoles, colofó d'aquesta bonica caminada en els dominis del Puigmal.

Etapa 11: Planoles- Puigcerdà (24,5 km. 6 h.) En aquesta etapa passen per l'encisador poblet de Dòrria, un dels més elevats de Catalunya, i sortim del Ripollès per entrar a la Cerdanya. Aquesta vall té com a particularitat que s'estén d'est a oest en comptes de nord a sud, com la majoria de les valls dels Pirineus, i per això és més assolellada.


Etapa 12: Puigcerdà- refugi de Malniu (14 km. 4 h i 15 min.) La d'avui serà una etapa curta però d'ascens fort i constant. La recompensa seran les vistes excepcionals de la plana de la Cerdanya i l'arribada al refugi de Malniu, on podem aprofitar per fer una petita excursió a l'estany de Malniu. Un escenari idíl.lic on diu la llegenda que hi viuen les dones d'aigua.


Etapa 13: Refugi de Malniu- refugi de l'Illa (14,2 km. 6 h i 15 min.) Una bella caminada que ens portarà fins a les portes del Principat d'Andorra. Passarem per l'espectacular circ d'Engorgs i per la pintoresca vall de la Llosa, on hi trobem la cabana dels Esparvers. Una última remuntada per superar el coll i el GR-11 entra al Pirineu d'Andorra. La Transpirinenca continuarà en un pròxim post!

Algunes claus: El pas del GR-11 pel Pirineu de Girona es caracteritza per la gran diversitat de paisatges que travessa. Això té una part molt positiva, com és la bellesa i varietat de la ruta, però també ens pot suposar algun mal de cap. Quan pensem en una travessia com la Transpirinenca la primera imatge que ens passa pel cap és probablement la d'un paisatge d'alta muntanya. Aquí en canvi comencem la ruta al costat del mar i les primeres etapes d'interior les fem a poca altura. Ens resultarà estrany caminar al costat de la platja equipats com a muntanyencs i carregant una gran motxilla. La Transpirinenca s'acostuma a fer en els mesos d'estiu per evitar la neu i les geleres en les cotes més altes, i per això en les dues primeres etapes conviurem amb turistes en banyador i, de ben segur, passarem més calor de la que voldríem. El Bassegoda ens portarà a mil metres d'altura sobre el mar, però el  primer contacte amb el paisatge més típicament pirinenc no el tindrem fins passat Beget. Una altra diferència amb els trams més muntanyencs del GR-11 que ens esperen més endavant és l'allotjament. Qui pensi en refugis de muntanya guardats ha de tenir en compte que no en trobarà fins a Ulldeter. Per tant, i sobretot si no portem tenda, ens caldrà planificar bé els finals d'etapa per saber on podrem trobar un hotel, una casa rural o un camping, i on haurem de fer bivac.

   

dossarrios@gmail.com

6 comentarios:

  1. Hola, em dic Roger, i m'agrada molt el vostre blog. El meu cosí i jo estàvem mirant de fer un tram del GR i us voliem preguntar una cosa. a Requesens, on vàreu dormir? Si ens ho poguéssiu dir, us estaríem molt agraïts.
    Moltes gràcies

    ResponderEliminar
  2. Hola, Roger! En primer lloc, moltes gràcies per seguir-nos! A Requesens no hi vam dormir, hi vam passar de llarg i vam tirar fins a La Jonquera. La nit abans a Vilamaniscle tampoc vam trobar res, i el noi de la piscina municipal ens va ajudar i ens va deixar dormir en una caseta d'obres. A Requesens ens havien dit que només hi ha el bar, així que vam preferir fer una etapa llarga però acabar-la amb dutxa i llit. Si vols, pots preguntar opinions a una pàgina i un grup que tenim a Facebook. Es diuen Travesía Transpirenaica GR-11 i Senda Pirenaica GR-11. Qualsevol dubte que tinguis, aquí ens tens!

    ResponderEliminar
  3. Hola Dani i Marta,

    He vist que hi ha gent que uneix les etapes 6 i 7, la meva intenció és fer de Beget a Albanyà en 11 o 12 hores. Com ho veieu?

    ResponderEliminar
  4. Hola Jose,
    Jo crec que sí que ho pots fer, encara que és una bona pallissa. Nosaltres vam anar en sentit contrari, és a dir, d'Albanyà a Beget. En el teu cas, el que passa és que et tocarà fer la pujada més bèstia (el Bassegoda) al final del dia. De Beget a Sant Aniol d'Aguja són 14,6 km, unes 4 h i 30 minuts. És la típica etapa que no té grans desnivells (comences a 510 metres d'altura i el punt més alt són 760 m.) però és tota l'estona amunt i avall i es pot fer llarg. Un cop arribes a Sant Aniol (on la gent acostuma a fer final d'etapa de bivac i hi ha una font) et tocarà pujar uns 600 metres de desnivell fins al coll de Bassegoda i després baixar gairebé 900 m. fins a Albanyà. L'etapa Sant Aniol a Albanyà són 16 km, i es calcula que es fa en unes 5h 30 minuts/6 hores. O sigui, que et surten unes 10 hores, que amb parades etc, doncs les 11-12 que dius tu. Si et veus molt cansat, passat el coll de Bassegoda hi ha un refugi lliure, Can Galan, abans les claus les tenien a Can Nou, que és a la vora. No sé si vas amb tenda, però just quan arribis a baix del Bassegoda et trobaràs un càmping, el Bassegoda Park, així que et podries quedar a dormir allà i t'estalviaries el trosset que encara et queda fins a Albanyà. Espero haver-te ajudat, qualsevol altra cosa, aquí estem!
    Marta i Dani

    ResponderEliminar
  5. Hola soc Alex,
    me agradaria saber si per a la primera part del GR11Girona de Cap de Creus - Refugi de l'Illa, si es nesasari portar tenda de campaña o no? La meva intenció és anar sense tenda per portar el menys pes posible. Hi han refugis suficients?

    Gracies

    ResponderEliminar
  6. Hola Àlex! Aquest tram del GR-11 no és dels que té més refugis. Per tant, si no portes tenda, vol dir que algunes vegades potser no queda més opció que dormir en hotels/hostals. Anem a pams. A Port de la Selva, tens hotels i càmping. A Vilamaniscle pots dormir en una sala al costat de la piscina que ha habilitat l'ajuntament. A Requesens no hi ha res, nosaltres vam tirar fins a la Jonquera i vam dormir en un hostal. A La Vajol han fet un alberg municipal. A Albanyà, hotel, casa rural o càmping (té bungalows). A Sant Aniol tampoc hi ha res. Abans de St Aniol, pujant al Bassegoda, hi ha el refugi lliure de Can Galan. I passat Sant Aniol, anant cap a Beget, hi ha el refugi lliure de Talaixà. A Beget, tens hostals. A Setcases també hi ha una àmplia oferta d'hotels i hostals. Després ja trobes el refugi guardat d'Ulldeter i l'alberg de Núria. A Puigcerdà molts hotels i hostals, A Guils hi ha un càmping amb bungalows. I després ja tens el refugi guardat de Malniu, la cabana dels Esparvers i el refugi lliure de l'Illa. Si tens facebook, teniu un grup i una pàgina on la gent es passa informació sobre el camí. Et poso els enllaços. Esperem haver-te ajudat! https://www.facebook.com/groups/117561161614284/
    https://www.facebook.com/SendaPirenaica?fref=ts

    ResponderEliminar