lunes, 3 de septiembre de 2012

La Transpirinenca (GR-11): Pirineu aragonès

El Pirineu salvatge

Deixem enrere el món d'estanys que ens ha regalat el Pirineu de Lleida i entrem en un escenari més salvatge i abrupte, el que els ofereix el Pirineu d'Osca. Travessarem els dominis de l'Aneto i de la segona altura de la serralada, el Posets, per entrar en el segon Parc Nacional que creua el GR-11: el d'Ordesa i Mont Perdut. Per a molts excursionistes, aquest és el massís més bell dels Pirineus. Aquí viurem algunes de les etapes més espectaculars del GR-11, encara que probablement també seran les més dures i exigents.


Etapa 25: Refugi de Conangles- pont de Sant Jaume (25 km. 12 h i 10 min.) Aquesta és una de les etapes més llargues de la Transpirinenca, per la qual cosa convé començar-la de bon matí, o millor de matinada, perquè el risc de tempestes a la tarda és alt a l'estiu. La primera remuntada supera la vall de Salenques fins als "ibons" (estanys) d'Anglos, per seguir després ascendint fins a la collada de Vallhiverna/Ballibierna. En total, gairebé 1.200 metres de desnivell abans d'iniciar el llarg descens a la vall de Benasc amb unes vistes grandioses del massís de la Maladeta.


Etapa 26: Pont de Sant Jaume- refugi de Viadós/Biadós (19,8 km. 9h.) Ens espera una altra jornada llarga, encara que no tan dura com l'anterior. Passarem per la pintoresca vall d'Estós on hi trobem la cabana del Turmo, immortalitzada en una cançó dels 90 sobre el pas del temps i els somnis perduts. Deixem enrere el refugi guardat d'Estós, superem el port i, flanquejant el Posets, comencem el bonic descens fins a les fotogèniques granges de Biadós.

Etapa 27: Refugi de Viadós/ Biadós- Parzán (19,5 km. 8 h.) Jornada no gaire complicada i de transició entre els dominis del Posets i el territori del Mont Perdut. El punt més alt del dia és la Collata Chistau, que ens oferirà unes bones vistes de la Punta Suelza. De baixada passarem per l'"ibón" (estany) d'Ordizeto.


Etapa 28: Parzán- refugi de Pineta (19 km. 7 h.) El plat fort del dia són les espectaculars vistes del Mont Perdut, que ens sorprendran i meravellaran quan assolim la Collata las Coronetas o Pietramula. Ens semblarà impossible que en la següent jornada puguem superar la immensa mola de pedra que tenim al davant. La baixada fins al refugi ens permetrà gaudir de des de les altures de la vall de Pineta, coneguda com la vall verda. Sens dubte una de les millors etapes de la Transpirinenca.


Etapa 29: Refugi de Pineta- refugi de Góriz (11,7 km. 8 h i 30 min.) Probablement avui salvarem el desnivell més inclement de tota la travessia: en una distància de dos quilòmetres escassos pujarem 1.200 metres. No és una paret totalment vertical, però s'hi assembla. Un cop a la collata Añisclo haurem de decidir si baixem fins a la cascada de la Fuen Blanca per tornar a ascendir després fins al refugi de Góriz o si optem per la via més ràpida i directa de la "faja deras Solas". Aquesta segona opció no és aconsellable per a persones amb vertigen o en cas de neu, gel o pluja.


Etapa 30: Refugi de Góriz- San Nicolás de Bujaruelo (21 km. 7 h i 30 min.) Aquesta etapa ens portarà per un dels paisatges més coneguts del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut: la vall del riu Arazas. Des del refugi de Góriz baixarem a la cascada de la Cua de Cavall i passarem per les emblemàtiques Gradas de Soaso. Qui vulgui una alternativa més aèria pot optar per l'anomenada Senda dels Caçadors, que en comptes d'anar pel fons de la vall hi va per sobre.

Etapa 31: San Nicolás de Bujaruelo- balneari de Panticosa (18,5 km. i 7 h) La presència imponent del Vignemale i estanys com els de Batans o Brazato contribueixen a la bellesa d'aquesta etapa que acaba al refugi Casa de Piedra del balneari de Panticosa. Recentment s'ha inaugurat el refugi de Bachimaña, que en el futur pot comportar que aquesta etapa sigui més curta i no tingui tant desnivell.


Etapa 32: Balneari de Panticosa- Sallent de Gállego (21,5 km. 10 h.) Jornada inoblidable que ens portarà als peus dels impressionats Picos del Infierno. Gaudirem d'estanys com els Ibones Azules o el de Tebarrai, un dels més espectaculars de la Transpirinenca. Això sí, haurem de superar els gairebé 2.800 metres d'altura del coll de Tebarrai. Si l'etapa se'ns fa massa llarga tenim l'opció de fer nit al refugi de Respomuso en comptes de baixar fins a Sallent, encara a tres hores de distància.


Etapa 33: Sallent de Gállego- Candanchú ( 22 km. 7 h i 30 min.) El GR 11 ens ofereix dues opciones per arribar a Candachú, la variant de la canal Roya o la variant de la canal d'Izas. Tot i que les dues són molt recomanables, apostem per la canal Roya perquè les vistes del Midi d'Ossau des dels estanys d'Anayet són difícilment superables. L'última part del dia se'ns pot fer llarga amb l'ascens final a Candanchú.

Etapa 34: Candanchú- Guarrinza (20 km. 6 h i 30 min.) L'estany d'Estanés i, sobretot, la visió des de les altures de la serp d'aigua d'Aguas Tuertas són les fites culminants d'aquesta etapa que acaba al costat de la Selva de Oza, al Parc Natural de les Valls Occidentals. Després de gaudir dels meandres que el riu Aragón Subordán dibuixa sobre la verdor dels prats, la part més pesada de la jornada és la llarga pista que baixa fins a Guarrinza.


Etapa 35: Guarrinza- Zuriza (11 km. 5 h i 40 min.) Continuen caminant pel Parc Natural de les Valls Occientals i en aquesta etapa passarem de la vall del riu Aragón Subordán a la del riu Veral. Entremig haurem de superar el coll de Petraficha, a gairebé dos mil metres d'altura. A l'esquerra s'aixeca la Serra de l'Alano, una imponent muralla que ens acompanyà fins que arribem al camping de Zuriza, final d'etapa a punt de sortir de terres aragonses. El Pirineu de Navarra ens espera en el pròxim post!


Algunes claus: El Pirineu d'Osca ens ofereix alguns dels paisatges més grandiosos de la Transpirinenca, però també els trams més complicats. Destaca per la distància que s'ha de cobrir l'etapa que ens porta a Benasc, i pel desnivell que s'ha de salvar el tram entre els refugis de Pineta i de Góriz. Pel que fa a l'allotjament, l'única etapa on no hi ha refugi, hotel o camping és la que acaba a Guarrinza. Les opcions són fer bivac o dormir en tenda, anar fins al poble d'Echo, a 12 km. de distància (de camí hi ha un parell d'allotjaments rurals) o seguir la variant GR-11.1 que passa pel refugi de Lizara.

   

dossarrios@gmail.com

4 comentarios:

  1. Muchas gracias por toda la información sobre el GR11. Todo muy útil y claro. Este verano quiero hacer el tramo de Isaba a Candanchú, pero sin tienda. Por eso pensaba ir de Zuriza al refugio de Gabardito y de ahí a Candanchú. Os parece factible?

    ResponderEliminar
  2. Buenas! Muchas gracias por tus comentarios. Como bien dices, la etapa Zuriza- Selva de Oza es un problema para dormir. Lo que pasa es que lo que tu quieres hacer también es una paliza importante. Tienes las 5h 30 min de la etapa "normal" de Zuriza a Oza y luego casi 3 h y 30 min más hasta Gabardito. Y luego por lo que tengo entendido, la variante GR-11.1 que es la que seguirías tu no va directamente a Candanchú, sino que pasa por Canfranc, con lo cual también es muy larga. La verdad es que la solución es difícil. Desde Oza al pueblo más cercano, Echo, tienes 12 km. por carretera, y a medio camino encuentras un par de alojamientos, la borda Basaltico y el hotel rural Usón, pero están bastante alejados del GR, como no te lleve alguien es bastante distancia. El hotel rural Usón está a unos 5 km. de la Selva de Oza, para que te hagas una idea, y la borda Basaltico en el km, 2 de la carretera a Gabardito. Siento no poderte ayudar mejor, pero es que nosotros no cogimos esa variante. No sé si sabes que en Facebook tenemos un grupo que se llama Travesía Transpirenaica GR11 donde la gente se da recomendaciones, consejos. Si te apetece, únete porque allí seguro que alguien te puede ayudar. De hecho ahora mismo hay un chico que está en plena travesía y sé que pasó por Lizara, o sea, que siguió la misma ruta que tu quieres hacer.Cualquier otra cosa aquí estamos.
    Un saludo,
    Marta y Dani

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Muchas gracias, Marta y Dani. Seguro que tenéis razón. Estoy considerando un plan alternativo. También me he unido al grupo de Facebook, que veo que está muy bien.
      Saludos,

      Jose

      Eliminar
    2. Hola de nuevo, Jose.
      Nos han comentado que en la etapa de Oza a Candanchú hay un tramo complicado. Es el llamado paso de la Chorrota o Gaba d'Esper, llegando a Candanchú. Supongo que en unos días mejorará, pero se ve que baja con muchísima agua y es dificil de cruzar, y que además no está en muy buen estado. Te lo digo porque quizá es otro motivo más para que te decantes por la variante GR-11.1 y vayas por Gabardito, Lizara y Canfranc.
      Saludos
      Marta

      Eliminar