Coll de Panissars
El Coll de Panissars és un indret únic per als amants de la Història. Situat al costat de La Jonquera i El Pertús, el coll de Panissars marca l'inici de la Via Augusta, la principal calçada romana de la Península Ibèrica. Aquest coll se situa a 271 metres sobre el nivell del mar, el que el converteix en l'altura mínima dels Pirineus axials (no litorals). Això explica la importància estratègica d'aquest pas, que els romans van tenir ben present. En aquest punt la Via Domitia, que creuava la Gàl.lia procedent de Roma, connectava amb la Via Augusta. Dos rètols indiquen el punt de trobada i informen de les distàncies: 1.298 km. a Cadis i 1.431 km. a Roma. Fruit de les excavacions dels últims anys, a Panissars hi podem veure un fragment de la calçada romana de més de cinc metres d'amplada, dues plataformes que eren la base dels Trofeus de Pompeu i les restes de l'antic priorat prerromànic de Santa Maria de Panissars. Ben a prop hi trobem el castell de Bellaguarda i un antic cementiri militar francès. I Panissars també és un lloc especial per als amants de les llegendes: hi ha qui situa en aquest coll el pas d'Anníbal amb els seus elefants a través dels Pirineus.
La Mina Canta o d'en Negrín
A 20 minuts de La Vajol seguint el recorregut del GR-11 (Travessia Transpirinenca) trobem la Mina Canta o d'en Negrín. És una antiga mina de talc que ens espera solitària sota l'ombra d'un gran pollancre. Però l'indret no és conegut pel seu passat miner, sinó per la seva història. Aquest edifici va ser l'amagatall on el president del govern de la República Juan Negrín va fer ocultar quadres del Museu del Prado i or del Banc d'Espanya, un tresor valorat en cinc-cents milions de dòlars que més tard seria embarcat rumb a Mèxic. La Mina Canta o d'en Negrín és un dels punts que visita l'anomenada Ruta de l'Exili, un itinerari de 13 km. al voltant dels principals escenaris de l'exili del 39.
Menhirs i dòlmens de l'Albera
La Serra de l'Albera és un paradís per als amants dels monuments megalítics. En els vessants meridionals hi trobem una de les concentracions més grans de restes megalítiques de tota la conca mediterrània. La Jonquera, Espolla, Sant Climent Sescebes, Capmany, Cantallops i Rabós són un bon exemple d'aquest tresor, que en aquesta zona presenta fins a una seixantena de monuments. Des de tots aquests municipis es poden fer excursions per conèixer els menhirs i dòlmens de l'Albera.
Monestir de Sant Quirze de Colera
El monestir de Sant Quirze de Colera és un dels monuments medievals més notables de Catalunya. Està situat a uns 5 km. de Rabós d'Empordà, enmig d'un paratge de gran bellesa que reforça la imatge imponent de l'antiga abadia benedictina. El monestir va ser construït entre finals del segle IX i començaments del segle X i del conjunt arquitectònic en destaca sobretot l'esglèsia. Una de les joies del romànic català que, sens dubte, es mereix una visita.
Castell de Requesens
En aquest cas ens trobem davant d'una construcció força recent si la comparem amb alguna de les propostes anteriors. El castell de Requesens no destaca tant per la seva importància històrica (va ser totalment reconstruït a finals del segle XIX) sinó per la seva figura imponent, que el converteix en un veritable escenari de pel-lícula. Fa anys a la muntanya de Requesens hi arribava la famosa processó de la Tramuntana. Els romeus anaven des de Figueres fins al santuari de la Mare de Déu per demanar que el vent bufés amb força i purifiqués l'ambient del perill de les epidèmies de pesta.
No hay comentarios:
Publicar un comentario